LOPPU LAIHDUTUSOHJELMILLE
Telkkarissa pyörivät laihdutus- ja elämäntapamuutosohjelmat ovat olleet viime aikoina paljon mielessäni.

Näitä ohjelmia on huolella kritisoitukin, sillä ne sisältävät kaksinaismoralismia, eivätkä välttämättä istu yhteen katsojien arvojen kanssa.

Vaikka päämääränä on auttaa yksilöitä löytämään ”hyvinvoiva” elämä, en itse saa ravisteltua tuomitsevaa asennetta näitä ohjelmia kohtaan tietäen, että piilevänä agendana on loppupeleissä katsojamäärät – ja saavutukset määritellään pudotetuissa kiloissa.  

On jotenkin absurdia ajatella, että vaikka meillä on nykyään paljon enemmän tietoisuutta painoneutraalista lähestymistavasta, kehorauhasta ja kehopositiivisuudesta, voi näille ohjelmille silti löytyä tilaa.

Laihduttaminen ja laihdutuskulttuuri on vuosikausia perustunut tiettyyn ”terveyden” malliin, vartaloihanteisiin ja siihen, mitä yhteiskunta milloinkin hyväksyy ja määrittää kauniiksi. Mitä ennakkoluuloja meille onkin syntynyt näistä ajattelutavoista? Miten nämä painonhallinta- ja painonpudotusohjelmat vaikuttavat ennakkoluuloihimme, mitä ne opettavat?

Huomaan itselläni paljon ristiriitaisia ajatuksia. Ylpeyttä näistä ohjelmiin osallistuvista, siitä rohkeudesta mitä heillä on. Se huikea innokkuus laittaa elämäntavat uusiksi paistaa kirkkaana ruudun toiselle puolelle. Mutta sieltä heijastuu myös paljon pahaa oloa. Toivon, että jokainen joka ottaa osaa tämmöiseen formaattiin saa apua niihin tunteisiin ja oloihin, ja ettei ohjelmassa mukana oleminen pahenna mitään entisestään.

Toki emme näekään kaikkea mitä kulisseissa tapahtuu, ja kenties siellä työstetään muitakin asioita kuin pelkästään painoa. Ainakin toivoisin näin.

Eiköhän tänä vuonna olisi aika lopettaa painonpudotuksella mässäily TV viihteen muodossa. Ei syötetä yleisölle enää sitä puppua että toinen ihminen on huonompi ja kun hän laihduttaa, hän onkin nyt samanarvoinen muiden kanssa. Alta pitäisi kuoriutua laihdutusprosessissa joku ihannetyyppi joka arvostaa itseänsä enemmän. Olemme niin paljon muuta kuin kilomme.

Eilen julkaistiin uusin jakso Martinan Revenge bodysta, tänään telkusta tulee Hengenvaarallisesti lihava, huomenna Suurin pudottaja… Ei ole pitkäkään aika siitä, kun uusin Olet mitä syöt- kausi sai päätöksen. Toki jokainen katsoo telkkarista mitä itse haluaa. Mutta minkä sanoman jokainen ohjelma viestii, ja miten me kaikki vastaanotamme sen?

Millaisia ajatuksia ja tunteita painonpudotusohjelmat telkkarissa herättävät sinussa?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.